|
Kupujeme varnou desku
Jídlo je nejzákladnějí potřebou pro přeití a tak není divu, e s ním můeme spojovat i první největí objev na počátku existence lidstva - oheň. S ovládnutím ohně se nai předkové naučili jíst tepelně upravované potraviny a od té doby se začínají vyvíjet různé způsoby přípravy jídel, ale i přísluná zařízení k tomu určená. A tak vznikají například pece na pečení, kamna s otvory pro ohřev nádob, kachlová kamna a konečně s příchodem rozvoje techniky také elektrické a plynové spotřebiče určené speciálně jen pro přípravu jídel.
Jedním z prvních vyuití elektrické energie byl ohřev pomocí elektrické odporové spirály, který se pochopitelně začal vyuívat v průmyslu a postupně i v domácnostech pro vaření. Podobně se s vyuíváním zemního plynu a svítiplynu rozířily plynové vařiče a sporáky. Na konci minulého století se objevují i přístroje pro ohřev jídel pracující na nových principech - mikrovlnné trouby a indukční plotýnky.
Dnes máme na výběr
Do dneních kuchyní můete zakoupit spotřebiče pro vaření v mnoha podobách. Od vařiče a malé samostatné trouby, přes sporáky, a po vestavné trouby a varné desky. Záleí na tom, jaký design chceme aby nae kuchyň měla a jaké máme nároky při vaření potravin.
Vestavné
Výhodou vestavné trouby a varné desky je nejen jejich design, který umoní spotřebičům splynout s kuchyňskou linou, ale také monost instalace trouby na vyí místo s pohodlnějím přístupem. Pokud se vak rozhodnete rozloením spotřebičů napodobit sporák, není nic snazího. Jen je třeba rozmyslet si umístění předem a podle toho zakoupit spotřebiče se sdrueným nebo samostatným ovládáním.
Při vestavění spotřebičů do nábytku je nadmíru důleité, aby byly dodreny vechny vzdálenosti od dřevěných částí a velikosti větracích průduchů. Vechny rozměry a pokyny pro správnou montá najdete v návodu, který je přiloen ke kadému spotřebiči. Při chybné montái se můe pokodit nábytek i spotřebič.
Samostatné
Pro malé kuchyně a domácnosti lze i dnes zakoupit malou samostatnou pečící troubu i jedno nebo dvou plotýnkový vařič. Tato monost můe být vhodná také na chatu, chalupu a vude tam, kde potřebujete maximální úsporu místa a neplánujete ádné větí vaření. Při vaření pro více osob je vak výhodnějí a pohodlnějí vyuít sporák, jako spojení varné desky a pečící trouby v jednom samostatném zařízení.
Sporáky v jakémkoli provedení jsou výhodné, pokud nahrazujete doslouilý přístroj a nemůete současně měnit kuchyňskou linku. Výhodou tohoto provedení je také nií cena a bezproblémová montá.
Varné desky
Pro ohřev potravin v hrncích, pánvích a dalích nádobách si můete vybrat ze tří principů ohřevu, přičem kadý z nich má svoje výhody i nevýhody.
Varné desky mají zpravidla čtyři zdroje tepla s různými výkony. Jeden malý, dva střední a jeden s maximálním výkonem, aby bylo mono pokrýt vechny myslitelné potřeby výkonu při vaření.
Ovládání desky můe být vyvedeno pod desku do panelu trouby, například na sporáku nebo vestavných deskách určených pro zabudování nad pečící troubou, kde je společný čelní panel pro ovládání obou částí. U desek určených pro samostatné vestavění můe být dodáván samostatný čelní panel nebo jsou ovládací knoflíky vyvedeny směrem nahoru, zpravidla na pravou stranu. U desek se sklokeramickým povrchem je často vyuito senzorového řízení, které ovládáte dotykem vyznačených míst na povrchu desky. To přináí také velmi jednoduché čistění rovného povrchu sklokeramické desky.
Vechny více ne dvouzónové elektrické varné desky je nutno připojit na třífázový přívod. Jejich příkon je od 5,5 kW do 7 kW. To by pro jednofázový přívod znamenalo proud 24 a 30 A, co by vedlo k nutnosti pouití jističe s vysokým proudem, ale hlavně k nutnosti vést po celé délce vedení vodič o velkém průřezu. Při rozloení příkonu do tří fází můete pouít jistič i průřez vodiče s rozumnými hodnotami. Zapojení přístroje vdy zadejte odborníkovi.
Plynová varná deska
Vaření na přímém ohni pomocí plynu je jednoduché, umoňuje okamitou regulaci ohřevu zvýením nebo sníením výkonu hořáku, úpravou mnoství přiváděného plynu. Za výhodu můeme povaovat i nízkou cenu plynu, která vak stále stoupá a není jisté, zda tato výhoda přetrvá i nadále.
Naopak jedovatost svítiplynu a výbunost zemního plynu i propan butanu jsou nevýhodou, která se daří úspěně zmírnit plynovými ventily s pojistkou, které se samy uzavřou, kdy plyn zhasne. Moderní plynové varné desky mají často osazeno také elektrické zapalování plamene.
Členitost povrchu a s tím spojené obtínějí čistění sporáku dnes nabývá stále více na významu, stejně jako malé monosti elektrické regulace plynových ventilů, které neumoňují snadné řízení pomocí elektroniky.
Přesto se v poslední době objevují i plynové varné desky, u kterých se elektronika uplatňuje při informování uivatele i řízení činnosti.
Pro pohodlné a bezpečné vaření je také důleitá stabilita nádobí. Proto je nutné, aby mříka na poloení nádobí nad hořáky byla rovná a masivní. Z hlediska údrby jistě oceníte, pokud je povrch desky sklokeramický.
Plynové desky mohou spalovat zemní plyn, svítiplyn i propan butan. Je vak nutné desky pro kadý typ plynu přetryskovat a seřídit. Pro ná trh jsou zpravidla osazeny a seřízeny na zemní plyn. Trysky pro dalí druhy plynu mohou být součástí dodávky spotřebiče, případně je zakoupíte u prodejce nebo autorizovaného servisu, který provede i seřízení.
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|